Om

Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

Lasershow.se är Sveriges mest erfarna företag inom branschen, etablerat 1986. Med över 20 års samlad kunskap och erfarenhet kan vi erbjuda stort kunnande om både laser, styrningar, tillbehör och inte minst "know how" för att skapa största möjliga upplevelse.

Genom åren har vi provat många olika typer och fabrikat viket lett till att vi kunnat välja ut dom bästa produkterna och erbjuda dessa till våra kunder.

 

Det finns bra och dåliga lasrar.

Till skillnad från dom lågpris-lasrar som många säljer och använder vill vi istället ge våra kunder valuta för pengarna genom kvalitétsprodukter från världens ledande tillverkare.

En laser kan vara billig i inköp, men blir dyr i längden då den inte håller alls lika länge. Billiga lasrar från Kina har också betydligt sämre strålkvalité och synbarhet, vilket innebär att en billig laser ändå blir dyr i förhållande till vad man får för pengarna. Laser över 5mW kräver tillstånd.

 

En laser är ju en laser?!

En bil är en bil, men det är enorm skillnad mellan en billig Skoda och en dyr Ferrari.

Våra professionella lasrar syns upp till 10 gånger bättre än motsvarande Kina-laser med samma styrka. Många billiga lasrar är också farliga då dom inte har samma kvalité på optik mm och släpper ut osynliga våglängder på ljuset vilket är direkt farligt.

Vi har lasrar av samma typ som används inom industri och forskning.

Dom är av absolut högsta kvalité och prestanda för bästa möjliga synbarhet.

 

Lasershowens utveckling.

På 70-talet började det göras expriment med att skapa ljuseffekter för underhållning med laser.

Styrsystemen var analoga och det gick endast att skapa enklare mönster.

På 80-talet kom det mer avancerade styrsystem som gjorde att man kunde skapa häftigare effekter och laserstrålar som studsade mellan speglar, "Beambouncing". Datorer användes, men det var relativt enkla program som bl.a. var DOS-baserade.

På 90-talet började datorn användas på allvar för att styra lasern i och med att program gjordes för Windows. Showerna blev snabbt mycket mer avancerade. (Mac används inte i laserbranschen)

Från 2000-talet har showerna utvecklats till att vara riktigt omfattande, både till antalet lasrar som används i en show och även möjligheterna att programmera dessa.

 

En 5000mW Gas-laser på 80-90 talet var stor som ett kylskåp, vägde över 100 kg, krävde vattenkylning och 380 Volt 63 Ampere strömförsörjning.

Motsvarande laser idag är stor som en läskback, väger 15 kg, har ett par datorfläktar för kylning och matas från ett vanligt vägguttag.

 

Är laser farligt?

Nej , en lasern är inte farlig om den används på rätt sätt och reglerna följs.

I en stillastående laserstråle fokuseras effekten på en mycket liten yta. Våra lasrar flyttar strålen upp till 60.000 gånger per sekund, vilket innebär att effekten blir försvinnande liten. Det kan jämföras med att hålla handen stilla över ett brinnande ljus, eller att röra handen snabbt genom lågan utan att det bränns.

OBS! Man ska alltid använda utrustningen med respekt och enligt gällande regler.

Se info under Tillstånd.

Laser

Lasern uppfanns 1960 av Theodore Maiman.

Det finns flera olika typer av laser.

Förr var det vanligt med gaslaser, vilka var stora, krävde mycket ström och var vattenkylda vid högre effekter. Dom hade en låg verkningsgrad på runt 3%. Idag är det vanligast med diodlaser och DPSS-laser. Dessa är små och är väldigt energieffektiva med en nästan omvänd verkningsgrad.

 

Laserljus är monocront och avger endast en färg. Man kopplar därför ihop Röd, Grön och Blå laser optiskt för att få Vitt ljus.

Genom att ändra styrka på dom olika lasrarna kan man uppnå över 16 miljoner nyanser.

Laserljus är Coherent vilket betyder att alla ljusvågor går åt samma håll, till skillnad från en vanlig lampa där ljuset sprids i alla riktningar.

Laserljuset blir därmed mycket fokuserat och kräver inte alls lika höga effekter som vanligt ljus för att synas lika bra.

Laserljuset har också mycket hög kontrast som gör att det syns väldigt tydligt när det t.ex. träffar en yta.

 

Det finns många olika färger (våglängder).

Ögat uppfattar också våglängder olika starkt.

Det är därför grön laser "syns bäst" även om den inte är starkare rent effektmässigt.

Och grön laser är inte farligare än någon annan färg, det är en missuppfattning som spridits i media.

Tillstånd

Lasershow.se har tillstånd för sin verksamhet och sina produkter.

 

Alla lasrar på över 5mW kräver tillstånd från SSM.

Detta gäller även billiga lasrar och laserpekare som säljs av ljud och ljusföretag, DJ-butiker, musikaffärer, elektronik och hobbyaffärer mm.

 

I Sverige är det förbjudet att rikta laserljus mot människor och djur. T.ex. får laserljuset på en nattklubb inte gå ner bland publiken.

 

För mer information se www.ssm.se

(Strålsäkerhetsmyndigheten)

 

Copyright Lasershow.se © All Rights Reserved